Gepubliceerd op
vrijdag 4 november 2022



Het grootste misverstand rondom AI, denken dat AI neutraal is, dat is namelijk een illusie

#AI #data #ICT #IT #KI #kunstmatige-intelligentie #techniek

De duistere kant van tech. Is onze technologie stuk?

Een congres over de impact van Artificial Intelligence op ons dagelijks leven, vanuit ethisch, juridisch en maatschappelijk oogpunt. SharePower organiseerde i.s.m. Vista College, Open Unie en Zuyd Hogeschool een niet technisch congres op 20 oktober jl. ‘Artificial Intelligence en de maatschappelijke impact, een verkenning van een complex systeem'. We waren te gast bij het Vista College in Heerlen.

Computers zijn niet meer weg te denken uit ons dagelijks leven, niet privé en niet zakelijk. Maar als het over zelfdenkende computers of robots gaat, die ingezet wordt bij AI, dan vinden we het snel ingewikkeld worden. Terwijl AI steeds meer aspecten van ons dagelijks leven beïnvloed. 

Hoe ga je om met discriminerende of seksistische algoritmen? Wat zijn de ethische en juridische aspecten van AI? Misschien wel het schrijnendste voorbeeld van een algoritme met dramatische gevolgen is de toeslagen affaire. Daarbij werden ouders onterecht gelabeld als fraudeur. Bij dit congres onderzoeken we waar de voetangels en klemmen zitten en wie aan de lat staat om dit in goede banen te leiden. 

Artificial Intelligence (AI) zien we steeds vaker terugkomen in ons dagelijks leven. Wij mensen bouwen zelf de slimme algoritmen voor de AI. En daarmee lopen we het risico dat onze eigen voorkeuren onbewust in die AI’s terechtkomen. Of AI’s leren patronen ontdekken in deels onvolledige data waardoor een vertekende werkelijkheid ontstaat. 

Wat valt er te leren over Kunstmatige Intelligentie op een niet technisch congres? Dat werd de aanwezigen snel duidelijk, namelijk heel veel. De aftrap was aan een voormalig studente van het Technasium, Shannen Amorij. Ze deed onderzoek naar de gevolgen van bias in AI. AI is overal, van onze smartphone tot navigatie of robotstofzuiger. Het is best apart, als het zo’n groot onderdeel van ons leven is en we er toch zo weinig vanaf weten. 

Vervolgens was het woord aan de eerste keynote spreker Pieter Custers, Directeur Business Devolepment & Community Development bij #Brightlands. Op de vraag wat het grootste misverstand is rondom AI gaf hij o.a. het volgende antwoord; denken dat AI neutraal is, dat is namelijk een illusie. 

Chantal Schinkels opende ons de ogen, er is nog veel ongelijkheid in AI. Maar op de vraag van Kirsten Paulus wanneer AI eerlijk is bleek het toch moeilijk om een antwoord te geven. Dat werd duidelijk tijdens de interactieve workshops. Het belang van normen en waarden verkennen waarin iedereen zich in de basis kan vinden.

Er volgde drie hele interessante workshops:

1. AI-kansengelijkheid, vloek of zegen. Botst AI met onze ethische waarden en normen? We gaan het verkennen. 
Workshopleiders: Mark Trimpe Program Lead Digitalisation VISTA en Ron Jacobs Leadership of the underground, Gangster-Philosopher en Publicist.

2. AI, fundamental human rights and the problem of control. Doen die AI’s wel wat wij willen, of wat goed voor ons is? En wie bepaalt dat? Hoe houden wij steeds slimmer wordende AI’s onder controle?
Workshopleiders: Roger Bemelmans (lector Applied AI), Kay Schröder (lector Data Visualisatie), Nurhan Abujidi (lector Smart Urban Redesign, betrokken bij ELSA-lab rondom ethiek en sociale impact van AI).

3. Immersieve technologie, een zegen? Bij een immersieve technologie worden alle zintuigen aangesproken, zoals bij Virtual reality (VR) of Augmented reality(AR). Je komt het al op veel plaatsen tegen. Hoe moeten wij bijvoorbeeld om gaan met gezichtsherkenning, of technieken die in de sport gebruikt worden?
Workshopleider: Ronald Klemke Prof. Dr. Chair of Technology Enhanced Learning and Innovation Faculty of Educational Sciences, Open University of the Netherlands.

De tijd was te kort, dat was snel duidelijk. We gaan hier een volgende keer weer mee verder. Bewustwording van AI is te belangrijk om niet te agenderen.