12
MRT
13:00u - 17:00u
Foroxity Filmarena Roermond
Gepubliceerd op
dinsdag 7 februari 2023



Uitnodiging viering Internationale Vrouwendag en uitreiking Mathilde Haan onderscheiding

Op 12 maart 2023 vieren we internationale vrouwendag in Foroxity Filmarena Roermond met het thema ‘Politiek & Patriarchaat: Meer dan een vrouwenstrijd’. Klik hier voor de flyer
Tevens zal deze middag de uitreiking plaatsvinden van de Mathilde Haan speld. Klik hier voor de flyer

Het programma

13.00 Inloop met koffie en vlaai

13.30 Opening

13.40 Lezing Devika Partiman en Rocher Koendjbiharie *

'Politiek & Patriarchaat: Meer dan een vrouwenstrijd.'

15.00 Uitreiking Mathilde Haan prijs door Marianne Smitsmans aan Diana Bolk en bedanken voormalig bestuur Roermondsevrouwenraad

15.30 Pauze en mogelijkheid tot feliciteren

16.00 Film: On the basis of Sex! 
Over de film: Felicity Jones speelt een jonge versie van de inmiddels 85-jarige rechter Ruth Bader Ginsburg, op het moment dat haar carrière als advocaat op het punt staat in de lift te gaan. Ginsburg worstelt met seksisme, discriminatie en haar collega's die haar negeren, maar dan stuit ze op een zaak over gender discriminatie die historisch zou kunnen worden - en haar carrière voorgoed zou kunnen veranderen. Samen met haar man, Martin D. Ginsburg (gespeeld door Armie Hammer) probeert ze de zaak in hoger beroep te winnen om een eeuw aan gender discriminatie te veranderen.

+/- 17.30 einde

*Over de lezing
Mannen domineren zowel in Nederland als internationaal nog steeds de belangrijke beslisposities. Veel van de problemen in de wereld - van de klimaatcrisis en de oorlog in Oekraïne tot de ontmenselijking van vluchtelingen en toenemende armoede - zijn ook te herleiden naar keuzes door mannelijk leiders. En terwijl het aantal vrouwen in de politiek wereldwijd toeneemt, is er ook een groeiende beweging tégen emancipatie. Hoe moeten we ons daartoe verhouden, als vrouwen én mannen? 
En hoe komen we naar gelijkwaardig leiderschap? Devika Partiman (directeur Stem op een Vrouw) en Rocher Koendjbiharie (co-host van podcast 'Nee, Man') bespreken vanuit hun eigen posities hoe de vertegenwoordiging van vrouwen en minderheidsgroepen in de politiek en daarbuiten kan bijdragen aan een mooiere wereld.

Voor aanmelding zie aanmeldbutton rechtsboven (op je telefoon onderaan dit artikel)

Mathilde Haan onderscheiding 2023 aan Diana Bolk
De Mathilde Haan speld, vernoemd naar Roermonds eerste vrouwelijke raadslid en apotheker. De speld wordt gemaakt door Rob Verstappen van juwelenatelier Regter Esser in Roermond, naar een ontwerp van Rini Ronckers. De speld wordt jaarlijks uitgereikt aan een Roermondse vrouw die zich voor de Roermondse samenleving heeft ingezet. De speld betekent 'Stuwende Kracht' en is uitgevoerd in zilver.

Diana is een bekend gezicht op de Donderberg. Al jaren zet ze zich vol overgave op verschillende manieren in voor de belangen voor de inwoners van deze wijk. Zo is ze al sinds 2015 betrokken bij de wijkraad, eerst als afgevaardigde van de Sterrenberg in het algemeen bestuur, sinds 2017 in het dagelijks bestuur en inmiddels penningmeester. Elke twee maanden maakt ze het wijkblad. Ze heeft aan de wieg gestaan van of is betrokken (geweest) bij vele initiatieven zoals de opstart van de weekmarkt, de WoonZorgbrigade, de opzet van de Koninginnemarkt en ‘Welkom in de wijk”. De coördinatie van de ontmoetingsruimte in de Donderie is bij Diana in goede handen.

Ook in het vastelaovendsleven op de Donderberg heeft Diana als Boerenbruid haar sporen verdiend. Buiten de Donderberg is ze onder andere enthousiast deelneemster aan de rolstoeltweedaagse en is ze lid van het algemeen bestuur van het Roermond Fond en lid van ‘t Remunjse Reuzengilde. Dit alles doet Diana geheel belangeloos. Haar beloning komt, zoals Diana zegt, “als ik boven kom en Petrus zegt, natuurlijk mag jij hier naar binnen.” 

Mathilde Haan Spelddraagsters 

1998 Tine Druncks-Weyling + 

1999 Jeanne van Meeuwen-Vergeer + 

2000 Madeleine Fincken 

2001 Trees Thissen-Janssen + 

2002 Marie van der Heyden-Latour + 

2003 Cisca Dresselhuys 

2004 Teuny Bogaard 

2005 Els Nieskens 

2006 Toos Massy + 

2007 Riny Selder 

2008 Monique Wolters 

2009 Rita Claessen-Schrijnemaekers

2010 Lenie Derks-Geurts 

2011 Matu Huijbrechts 

2012 Tülay Arslan

2013 Marcelle Geerdink-Beeks

2014 Riet Seuntjens-Panken + 

2015 Ellinor ten Oever-Paes 

2016 Jolanda van de Rotten 

2017 Marianne Smitsmans 

2018 Marjo Aarts-Oldenhof 

2019 Tania Heilkens

2020 Steffie Mooren 

2021 Annie Mooren-Thissen 

2022 Linda Naus