26
OKT
13:30u - 17:00u
Brightlands Heerlen
Gepubliceerd op
woensdag 9 augustus 2023#AI #data #ICT #KI #kunstmatige-intelligentie #techniek

Wat is de impact van AI op jouw leven?

Kunstmatige Intelligentie (ofwel AI) klinkt zo complex, maar dat hoeft het niet te zijn! AI zit inmiddels volledig verweven in onze maatschappij en ook in jouw leven, zonder dat je daar altijd bewust van bent. Het heeft veel voordelen, maar zeker ook nadelen. Zo versterkt AI op dit moment onder andere de genderongelijkheid in onze maatschappij. Wil jij weten hoe dat komt in begrijpelijke taal? Kom dan naar de bijeenkomst op donderdag 26 oktober. 

In samenwerking met Vista College, Zuyd Hogeschool, de Open Universiteit en Brightlands Smart Services Campus.

Datum en tijd: Donderdag 26 oktober van 13.30u tot 17.00u (inloop vanaf 13.00u)
Locatie: Brightlands Smart Services Campus, Smedestraat 2 Heerlen
Aanmelden: De toegang is gratis, maar wel graag aanmelden via de aanmeldknop

 

Wat kun je verwachten?

Het AI-Landschap beter begrijpen: Duik dieper in de wereld van AI en ontdek hoe het onze samenleving verandert. Leer over de opkomst van AI-toepassingen en de mogelijke implicaties ervan. 

Dagvoorzitter: Kirsten Paulus
Keynote speaker: Nadine Roijakkers (Open Universiteit) 
Workshops: Na de plenaire presentatie en discussie is er een workshopronde

 

Plenaire Lezing door Nadine Roijakkers: De Impact van AI op Diversiteit en Inclusie

Tijdens onze “maatschappelijke impact van AI” conferentie op 26 oktober a.s. verwelkomen we Nadine Roijakkers voor een inspirerende plenaire lezing. Nadine zal ons meenemen op een intrigerende reis naar de rol van AI in het bevorderen van diversiteit en inclusie.

In een tijdperk waarin AI steeds meer ons dagelijks leven doordringt, rijzen er belangrijke vragen over hoe deze technologie onze samenleving vormgeeft en wie er wel of niet van profiteert. Nadine zal de ethische implicaties van AI bespreken en benadrukken hoe AI kan bijdragen aan het creëren van een inclusievere samenleving. Ze zal dieper ingaan op de kansen en uitdagingen die AI met zich meebrengt en hoe we deze krachtige tool kunnen inzetten om diversiteit en inclusie te bevorderen.

 

Workshop opties: 

- Een zelfrijdende auto maken: technisch een makkie, maar ethisch? (Marcel Schmitz - Zuyd Hogeschool)
In het eerste deel van de workshop krijg je inzicht in hoe eenvoudig het is om zelf te programmeren. Samen met studenten van het DI-Lab van het lectoraat Data Intelligence en het Technology Experience Center (TEC) van Zuyd Hogeschool ga je een gedeelte van de code voor de AI van een zelfrijdende auto maken. In het tweede deel van de workshop gaan we de discussie aan over de vragen die we ons als ontwikkelaars, verkopers en gebruikers van met AI uitgeruste producten, zoals een autonome auto, moeten stellen. Welke keuzes maken we als mens? Hoe laten we de AI die keuzes maken? En moeten we die keuzes wel door AI laten maken? In het derde deel laten we zien hoe je generatieve AI kunt inzetten om dit soort vraagstukken bespreekbaar te maken op je werkplek, in je opleiding of thuis.

- Ethical Design met behulp van de LEGO Serious Play-methode (Mark Trimpe - Vista college)
Of je nu een ontwerper, beleidsmaker, manager of teamlid bent, deze workshop biedt waardevolle tools en inzichten om ethiek in je ontwerpbenadering te integreren. We nodigen je uit om deel te nemen aan deze boeiende workshop en je horizon te verbreden door middel van ethisch design en de kracht van de LEGO Serious Play-methode.

- ChatGPT voor dummies (Ayk de Bie, Roel Peijs, Peter Hameleer, Kim Nguyen - Vista college)
Benieuwd naar de toekomst van onderwijs? Onze workshop onthult de kracht van ChatGPT! Leer hoe Vista College’s blended coaches deze tool al bijna dagelijks gebruiken voor efficiënter onderwijs. Spoiler alert: ChatGPT zal binnenkort een onmisbaar hulpmiddel zijn in het onderwijs. Mis deze workshop niet!

- Citizen-Centered AI: Empowering Communities Against Poverty (Steffi Kohl - Zuyd Hogeschool)
LET OP: deze workshop is in het Engels
This engaging session offers a unique opportunity for participants to delve into the world of citizen-centered AI development while addressing critical issues like poverty and debt. In this workshop, we leverage interactive activities to foster a deeper understanding of the role of lived experience in AI creation. Through a specially crafted mix of roles and the power of collaboration, participants will explore the importance of citizen-centered AI.

- Ethics in AI in education (Bhoomika Agarwal - Open Universiteit)
LET OP: deze workshop is in het Engels
This workshop will discuss the ethical issues raised by the increasing integration of Artificial Intelligence in Education (AIED). The speakers will first explain the main concepts of AIED ethics based on their current research. Following this, we will have a role-playing game where the participants put themselves in the shoes of different stakeholders (e.g. student, teacher, developer, …) and have a collaborative discussion about some questions concerning AIED ethics. These questions will highlight the ethical dilemmas or conflicts that can arise from ensuring ethical AIED, as every stakeholder will have their own requirements and responsibilities.

 

Open dag Brightlands Smart Services Campus

Het leuke is dat het dan ook open dag is op Brightlands Smart Services Campus. Dus altijd al benieuwd hoe het daar van binnen uitziet en wat zij precies doen? Er is na onze bijeenkomst nog alle mogelijkheid om op de campus rond te lopen waarbij er verschillende activiteiten zijn. Meer informatie over de open dag is te vinden op hun website: https://www.brightlands.com/brightlands-smart-services-campus/evenement/open-dag-brightlands-smart-services-campus.